Några dagar kvar till ytterligare en söndag med öppen trädgård.

Söndagen den 7 augusti kl 11-15 öppnar jag min privata trädgård igen för visning. Parkera på Låka badplats parkering och följ snitslad stig 300 meter till trädgården.

I veckan fick jag besök och en liten present, En Portör, något jag verkligen har längtat efter. I bakgrunden vårt Secret garden.

Vårt nya Secret garden med ormbunksteama blev lyckat. Här är vi väldigt mycket och ofta intager vi förrätten här. Platsen är mycket skyddad för vind men ändå mycket solig.

Det blir en mestadels repris på 1000-trädgårdar. Vissa blommor har blommat klart och andra är igång. Just nu dränks delar av trädgården av en tung nästan narkotisk doft från hundratals blomkolvar av buddleja. Har vi tur med vädret kan ni beskåda enorma mängder med fjärilar som besöker mina växter.

Runt tre rätt stora buddlejor gjorde jag lite markarbeten för 2 år sedan. Där är det nu mänder med självsådda buddlejor, några redan 2 meter höga och med lite olika färger än föräldrarna.

Stockrosorna är extra fina i år.

Stockrosorna har växt bra i år, en bra bit över två meter.

Rosenträden

Rosenträden är nu på upphällningen med sitt första flor, kanske är det kvar till den 7/8.

blåregn i sitt andra flor.

Blåregnet har börjat med sitt andra flor, väldigt stora och långa blomklasar men bara en bråkdel av första florets blomrikedom.

De olika flädrarna har blommat över förutom den Kanadensiska som är senare och med riktigt stora blomklasar, borde användas mera i våra trädgårdar om det finns plats, den är starkväxande.

Dahliarabatten som var precis nyplanterad till 1000-trädgårdar börjar nu visa sin blomprakt.

Trädgårdsproblem

Gulnande blad på mina luktärtor

Jag har i veckan fått problem med två obelisker med luktärtor, bladen började att gulna tills de senare helt torkade in. Undrar om det är någon svampsjukdom eller övergödning.

Min jättestora magnolia Susan bara hux flux torkade in. Två tredjedelar dog, här misstänker jag även någon form av svampsjukdom. När magnolian är röjd ska här bli ett nytt trädgårdsrum på 20 kvadrat med tydlig djungelkänsla.

Döende magnolia, sorten Susan

Gräsmattan var förra året ett sorgligt kapitel. P.g.a tidsbrist och en strulande automower, nja det var inte gräsklipparens fel, det var slingan runt om gräsmattan som behöver bytas ut efter 20 år. I vilket fall så fick inte gräsmattan den skötsel som den är van vid, ogräset, framförallt rölleka koloniserade allt större del av gräsmattan. Nu är gräsmattan nästan återställd, lite finputs återstår.

Persikoträdet fick svår krussjuka

Även ogräsen växer, tyckte brännässlorna var ovanligt stora i år, 240 cm när de rensades bort.

240 cm höga brännässlor.

Skördefest

Vissa saker har lyckats bättre än andra detta grönskade trädgårdsår.

Första fikonet från trädgården åt jag i år den 3 augusti

Fikonträdet, ‘Dessert King’ ger mer än 100 stora frukter i år. Vänner, barn och barnbarn älskar både frukter och min fikonmarmelad, spetsad med cognac.

Persikoträdet ‘Mami Ross’ har tyvärr haft en rejäl omgång med krussjuka men är på bättring med mängder av nya blad som ska förse nära 100 persikor med näring. Vissa björnbärssorter är klara även lingonen. Men de är så vackert röda just nu så de plockar jag på måndag efter öppen trädgård.

Tack för denna gång, ny tid för öppen trädgård blir söndagen den 7 augusti 11-15, parkera på Låka badplats parkeringsplats och följ snitslad stig. Välkommen.

Vår utebar, en augustikväll.

Kategorier: Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s