En ny snigelart i Sverige

Tyvärr har jag hittat en ny snigelart i Göteborg, jag hann fånga en men den andra försvann. Som tur var hade jag ett halvt kilo snigelgift som jag strödde ut ordentligt i området direkt efter fyndet.

Limacus maculatus, inget svenskt namn än.

Limacus maculatus (bland kallad Irish yellow slug eller green cellar slug) en art som ännu inte är känd från Sverige, denna är mycket lik källarsnigeln (Limacus flavus). Den har fått stor spridning i Storbritannien och Irland. Den har sin naturliga utbredning i Kaukasus och Svarta havets kuster.

En sista tur i det gröna innan den hamnade i sprit på Göteborgs Naturhistoriska Museum.

Idag (20/7-2021) fick jag bekräftat av Ted von Proschwitz, Sveriges främsta expert på sniglar och arbetar på Göteborgs naturhistoriska Museum, där jag också lämnade in den dagen efter jag fann den att det är en Limacus maculatus.

Vi får hoppas att mitt spridande av snigelgift slog ut den nya arten i Sverige och att besöket blev kortvarigt. Jag har nu två ggr. sökt igenom området men fann ingen snigel över huvud taget.

Kategorier: Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s