Äntligen semester, det regnar och blåser.

Första dagen på semestern, visserligen skulle jag ha en semestervecka för drygt en månad sedan men det slutade med att det blev två dagar.

Idag fick jag en heldag i min privata trädgård, där har jag en hel del projekt som väntar på att bli färdiga. Dessutom allt som inte kan vänta. Mängder med stora fikon, ja de har aldrig varit så stora, färdiga i morgon. Det blir säkert rekord även för lingonen, förra året fick vi 8 liter på några kvadrat, troligen 50% mer i år. Björnbär har vi överflöd, måste ringa barnen så de kan komma och plocka, vi har mer än vi orkar plocka. Just nu väldigt fina och utan gråmögel trots allt regnande.

Det blev flera burkar sylt idag och kräm till efterrätt. I morgon ska jag ta en titt på alla persikor, det har blåst en hel del i dag och då är risken stor att de ramlar av, det tar inte lång stund om de är på marken innan tusenfotingar äter upp dem. Helst skulle man byggt en liten ställning med ett finmaskigt nät under trädet som kunde fånga upp fallfrukten, men som vanligt har inte tiden räckt till. Flädern hann vi inte att skörda i år, tur man har kanadensisk fläder som blommar just nu med väldigt stora blomklasar, kanske blir lite flädersaft ändå.

För någon vecka sedan fick vi stora mängder regn, en dag kom det 85 mm, dagen därpå 40. Grus och jord flyttade på sig, idag fick jag tid att ställa allt till rätta, som tur var hade jag några ton rött Tagenegrus hemma. Sonen Filip hjälpte mig att lägga ut det med vår minidumper. Den lastar nästan ett ton, jag har stora höjdskillnader och flera hundra kvadratmeter grusgångar så det är en bra hjälp.

Dagens projektarbete, att försöka få klart Secret Garden.

Nu när jag hade lite trädgårdshjälp av sonen så passade jag på att gräva upp en massa vilda ormbunkar i en annan del av trädgården, de skall bli en häck på ena sidan av Secret Garden som till 90% består av ormbunkar.

Snart är den klar.

Jag fick lite fina bilder på mina ormbunkar idag.

En av mina favoriter med sina rostfärgade blad.
Dryopteris erythrosora ’Brilliance
Mina vilda ormbunkar som jag flyttade i dag, 120 cm höga.
Fronder är vackra.
Fronder kan vara väldigt stora. Här ej härdiga Trädormbunken
Cyathea Cooperi

Sporsamlingar är också vackra. Här ej härdiga (max- 5°) Blechnum tabulare.
Svartbäcken växer under stenblocken.
Asplenium trichomanes
Så vacker. Arachnoides aristata ’Variegata’
Men tål endast -10 grader så den får ett lager av torra boklöv över sig innan Kung Bore anländer.
Frilandsadiatum, Adiantum pedatum ‘Imbricatum’

I morgon går bilen till Ljungskile och där blir det Glamping, ska bli spännande. Tack för idag.

Kategorier: Trädgård

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s