Snart får trädgårdsmästaren semester.

Det har varit en jobbig period under pandemin men min semester vecka 29 samt 33 blir äntligen av. Idag har jag smygstartat med en dag i min egna trädgård. Vill ha allt grovgörat klart, vill fixa med finputsen under semestern, ja precis som Du tänkte, jag ska ha hemester, fast lite grann ska vi ut med båten på korta utflykter.

Gamla stödet har gått av men trädet har faktiskt klarat sig.

Idag blommar mina röda rosträd, de är på 190cm stam vilket är väldigt ovanligt här i Norden, mer vanligt i Italien. Tyvärr har rådjuren betat ner alla vanliga rosor innan jag hann spraya med sköljmedel. Men nu är de på gång igen. Det finns inte mer än 25 cm jord i rabatten, sen kommer berget. En av stöttorna gick av i blåsten så jag har gjort nya i massivt järn, stolparna är på 35 mm och avslutas med en gjutjärnskotte, sen har jag kärnborrat i berget och satt fast dem med Hilti kemankare. De lär stå i minst hundra år.

Nya massiva stödet till rosträden och en del av berget som jag borrat ur.
De röda rosträden, sorten ’Excelsa’
Rosenträden ’New Dawn’börjar att blomma ut men kommer snart med ett nytt flor.

Blåregnet börjar nu blomma med sitt andra flor, men har helt täckt ett fönster, det blev att röja, tre stora skottkärror till komposten.

3 skottkärror med blåregn och vindruvor till komposten.

Tyvärr har ett koltrastpar ett bo som jag upptäckte, som tur kom de tillbaka och ruvade på äggen.

Koltrastens vackra ägg.

Idag kom äntligen blyblomman ut på sin sommarplats.

Blyblomman

Har fått hjälp av gräva ner alla frostkänsliga ormbunksträd i Secret Garden, totalt 9 st och i morgon ska komplettera med nya härdiga ormbunkar, perenner och liljor.

Innan nedgrävning.
Nergrävda i 28 graders värme.

Hade gett upp att mina fina skuggliljor fanns kvar, skulle rensa för nya idag.

Förra årets skuggliljor, nr 1 på sniglarnas favoritmat.

Som tur var tog jag bort ogräset försiktigt, där fanns det mängder med små nya skott, några var angripna. Jag vet ingen växt som är mer välsmakande för sniglar än skuggliljor. Efter rensningen strödde jag rikligt med snigelpellets. I denna del av trädgården har jag knappt några sniglar, kanske det är snäckor som har ätit upp allt.

Nya skott på skuggliljorna.

I morgon blir det mer om ormbunkar, jag hoppas jag hinner att skriva.

Kategorier: Trädgård

5 kommentarer »

 1. Oj, vilket eldorado du har i trädgården. Semestern blir knappast ett avbrott från det vanliga jobbet?!
  Önskar dig ändå en stunds välförtjänt vila i din vackra omgivning!!!

  Gillad av 1 person

  • Helt rätt, men de är få förunnat att arbeta med det man mest brinner för. Har precis fått en leverans med perenner till en ny rabatt i medelhavsstil.

   Gilla

 2. Tack för trevlig blogg.
  Klär du in, skyddar, rosträden på vintern? Hade ett för flera år sedan men det frös ner.
  Fördel med högre rosor är att rådjuren inte når upp. Hoppas du får en härlig semester!

  Gillad av 1 person

  • Jag gjorde det förr men de senaste tio åren har funkat utan vintertäckning. Viktigast av allt är nog en rejäl stör, de knäcks lätt med den stora kronan och klena stammen.

   Gilla

 3. Vilka superfina rosstöd! Vilken tur att du såg koltrastboet🙏Det kommer att bli så fint i din trädgård men tänk på att du har semester o ta det lugnt o njut lite också😊

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s