Nu känns det att våren är på gång.

Efter ett par veckor med kraftig kyla vände det fort, idag rekordvärme med 12,8 grader i Göteborg, varmaste februaridagen sen man började att mäta 1859.

Gula Hyacinter, vackert till våren.

Här på Tjörn blev det så klart inte lika varmt, havet kyler på våren och värmer på vintern. Efter ett tag så letade sig solens strålar genom diset, underbart, man ville bara sluta på jobbet, ta sig hem och sätta sig på terrassen med ett glas rött. Men så blev det inte. Det är mängder med buskar, träd, perenner, lökar och knölar som ska köpas in och jagas in i det sista innan säsongsöppning fredagen den 5 mars.

Trollhassel är buske som blommar nu och sprider en härlig doft i trädgården.

Mycket är annorlunda detta året, många har varit hemma och köpt en del plantor 2020, Brexit gjorde att Engelsmännen köpte upp stora lager av växter i Europa, dessutom har branschen innan drabbats av stora konkurser bland odlarna, summa sommarnummer så är marknaden mager och priserna har höjts en hel del, den svenska kronan är ju också lågt räknad så plantor mm blir betydligt dyrare i år. Tur att man har köpt på sig en hel del 2020.

Odlarglädjen sprudlar verkligen hos många nu, det ska vara färgglatt och helst ska allt gå att äta. Krismedvetenheten har ökat och man vill gärna vara självförsörjande på det som går. Man lägger gärna lite mer tid på blommor som tar lite tid, som Dahlior och Gladiolus.

10 liter lingon fick jag 2020 på bara några kvadratmeter i min trädgård.

Det finns faktiskt en hel del som man snabbt blir självförsörjande på. Hallon ger stora skördar på liten yta, färska Mormorshallon låter väl gott. Istället för buxbom som små infattningshäckar kan man välja Lingon, man får snabbt ihop 10 liter som räcker ett år för mig. Odla på höjden, kanske störbönorna kan få revansch mot alla låga sorter, det ger bra skördar på liten yta, snyggt också med höga pyramider av bambupinnar och gärna ett snyggt avslut i terrakotta som håller ihop pinnarna. Har Du en solig vägg eller bit berg så prova med taggfria björnbär, ger otroligt stora skördar på liten yta.

Ska du odla potatis, gå ifrån de vanliga sorterna och testa lite andra smakrika sorter med karaktär. Den extremt tidiga Tjörnpotatisen Ulster finns åter i lager, finns ingen bättre till sillen på midsommaraftonen.

Ulster
Tidningen Trädgårdsamatören

Det var allt från mig idag, men återkommer snart. I kväll klockan 19:00 på min youtubekanal Yourgardenexpert sänder vi från vårt Palmhus en timme och trekvart med experten Owe Jaktlund som lär ut det mesta om hur Du får sådden att gro. Glöm inte att gilla och prenumerera på min youtubekanal. Det är TAG, Trädgårdsamatörerna i Göteborg som jag hjälper att göra digitala medlemsmöten för. En helt otroligt bra förening med många duktiga trädgårdsamatörer som gärna delar med sig av sina erfarenheter. Som medlem får man också en fin medlemstidning samt frö.

19:00 i kväll

Kategorier: Trädgård

Taggad som: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s