IPM 2017Värdens största trädgårdsmässa för proffs.

img_8678I slutet av januari åke jag på IPM mässan i Essen. Värdens största och ledande trädgårdsmässa för proffs. Det var första gången jag skulle på denna mässan, tänkt på den i tio år men mitt jobb som trädgårdsmästare betyder för de flesta i branschen att man binder upp sig på snö och halkbeskämningskontrakt med dygnet runt jour.  I år fick jag chansen att åka då en av mina anställda erbjöd sig att ta min jour dessa dagar. Alla som varit på mässan har sagt att det tar minns tre dagar att bara gå igenom den. Mycket tyckte jag men löd råden och bokade resa och hotell för två nätter.

img_8419

Efter byte i Kastrup landade jag i Düsseldorf, här skulle det gå skyttelbussar direkt till mässan. Det gällde bara att ta rätt buss för att samtidigt pågick en gigantisk båtmässa.

Jag lastade in mitt bagar i bussen och skulle betala, Ni som känner mig vet att jag är kontantlös. Spelade ingen roll med tio betalkort och swich, på bussen gällde bara kontanter . Ut med bagage och snabbt springa ned in i hallen för att leta efter en bankomat. Det gick snabbt och när jag kom fram till bussen så gick den direkt efter jag kommit ombord.

Väl framme på mässan var allt i Ottomansk ordning, dvs perfekt.

Jag lämnade in mitt bagage visade min biljett i telefonen och började i den Italienska delen. Här fanns mängder av stora spaljerade träd, citrus i alla former till tusenåriga oliver samt Buganvillior i enastående färgprakt och i desto fler färger än vad vi är vana vid i Sverige. Jag hade långa inköpslistor med mig med allt jag under åren inte funnit hos mina ordinarie leverantörer. Siktet var speciellt inställt på Italien. Jag vill ha ett större sortiment av bougainvillea, citrus och oliver i namnsorter.

När jag studerade på Milanos universitet åkte jag upp till bergsbyarna i Lecco uppe vid Comosjön. Här studerade jag deras oliv och citrussorter. Nu var det dags att finna en bra leverantör till detta.

img_9809

img_4220-2

Efter två hallar från Italien kom jag in i Nederländska hallen. Här överöstes jag av orkidéer Dock mestadels brudorkide och vandor. Man kan klart säga att trenden är mycket orkidéer, köttätande växter och airplant, mestadels som Tillandsior men även miniananas med frukter, till detta fanns det mängder med glas , i år ska nämligen växterna växa i glasbehållare i de alla möjligaste former. Jag gick förbi en kille med tillandsiamössa, såg senare att det var en skyltdocka.

img_9884

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOpti-flora som är odlare till många av våra svenska orkidéer hade en fin monter. Här kunde man se hur man sätter ihop ett fint blomsterarrangemang. Ja lade märke till försäljarens kavajfoder som var företagets orkidélogga. Kul med lite nörderi.

img_1190

Hux flux var klockan 18 och mässan stängde, nu gällde att hitta en taxi till hotellet snabbt innan köerna blev långa. Jag fick tag i en taxi och efter 20 minuter var jag framme. Beställde samma taxi att hämta mig på morgonen.

Nu ser jag att det inte är något hotell utan en lägenhet jag hyrt, mycket fräsch med utsikt över en rivningstomt och där efter Ruhrområdets museum. Nu gällde det att hitta någonstans att äta.img_6896

Dag 2, taxin kom stipulerad tid och snabbt var på mässan. Över allt serverades det mat och olika drycker, det blev en god och billig frukost.

Nu kom jag in i ett ett myller av allt, krukor växter och firman Anthura, som jag har skrivit om tidigare. Här var en av mina leverantörer av utomhusorkideer. Man hade bytt till nya snygga förpackningar och utökat med 4 nya hybrider. Jag lade en order på en CC-vagn inför våren.

Tyvärr var luften rätt torr så många växter led och blommorna blev lite fula som ni ser på bilderna. Man hade en nya Plione i sortimentet vit med röd ådring i läppen.

Jag gick förbi en monter och där träffade jag en skolkompis från trädgårdsskolan i

img_8686img_8687

Säbyholm, tror det var 1981. De hade på den tiden djungelbåten i Stockholm, nu hade odlingar på Sri Lanka.

Nu blevimg_8803 resten av dagen till att lägga beställningar och allt annat än orkidéer. Jag säljer mycket citrusträd och andra medelhavsväxter och det  mesta jag letade efter hittade jag. Klockan blev snabbt 18 och lamporna börjades att släcktes ner. Jag hörde musik och jag tog mig friheten att låta den leda mig. I tyska modern var det levande musik, en stor bar och det serverades mängder med mat, kvällen var räddad. Det slog sig ner en man i jämte mig Chris Beytes, han var amerikansk journalist och skrev för ett stort odlarmagazin. Vi hade mycket att diskutera i dessa Trumptider. Klockan 21:30 tyckte jag det var dags för hemgång.

Dag 3 taxin hämtade mig och mitt bagage.Sista dagen och det kändes som jag hade bara besökt halva mässan. Planet skulle gå 18 så jag beslutade att ta bussen kl 16.

Ni som vill se mer bilder gå in i galleriet och botanisera.

Kategorier: Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s