Gunillaberg säteri & Tage Andersen

OLYMPUS DIGITAL CAMERALite hastigt under lördagen bestämde vi oss att under söndagen resa till Gunillaberg.

Både jag och min hustru Annika har alltid beundrat denne konstnär och trädgårdsmäster/florist. Vi brukar alltid titta in i hans butik när vi har vägarna förbi i Köpenhamn.

Dessutom gillar vi samma växter och material.

Jag ligger efter i kontorsarbetet så att Annika fick köra och jag skulle jobba med lite offerter under tiden.

Vi startade morgonen med att lyxa till det med att äta frukost på Stenungsbaden.

IMG_6215

Därefter bar det i väg mot Gunillaberg. Vädret var soligt och vattnet i Hakefjorden låg blankt och fint.

Väl framme var det en ny värld som öppnade sig. Dessa byggnader med alla olika djur som måste leva i paradiset. Grisar som låg tätt ihop och snarkade högt, fjäderfän med små kycklingar som sprang fritt samt kor, får och getter som betade tillsammans. Vi var lite tidiga och vi fick se fångsten i kräftdammarna som skulle spisas i kväll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avslappnande välmående och lyckliga getter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi löste våra biljetter och köpte tre böcker. Vi kunde bara inte låta bli. Det var 50% rabatt och det var några av mästarens böcker som jag inte hade p.g.a att jag inte riktigt haft råd att köpa dem. till biljetterna ingick en karta och vi blev tipsade på några saker som var särskilt bra för årstiden. Här i byggnaden fanns också konst att beskåda samt ett tiotal välmående grisar som snarkade i kapp i sin stia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glasutställning

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det kom underbara dofter ur köket och trots att vi inte var hungriga blev våra nästa steg till Caféet. En enkel billig byggställning med billigt plasttak. Med lite färg och tyg har han verkligen fått till det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet blev enLunchtallrik med te till mig och en blomkålssoppa till Annika. först trodde jag att det låg en tomat på min tallrik men det var en inkokt plommon i vin. En riktig smakhöjare.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERATage kom in själv för en fika och vi satt och samtalade en stund om orangerier, värme ,element, kamelior och inkokta plommon.

Jag berättade att jag bara haft ledigt två lördagar och två söndagar på hela sommaren.

Jag fick dock ingen förståelse för det utan han berättade att han arbetat lika mycket, vi har inget jobb, det är en livsstil förklarade han även för min hustru som rätt ofta tycker att jag arbetar alldeles för mycket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Vår bordsgranne sa till oss att vi måste besöka toaletten, den ser inte mycket ut från utsidan men det är en upplevelse att gå in, och det gjorde vi. Även här med mycket små medel har han förvandlat mycket billiga material till något enastående.

 

Efter besöket i den konstnärliga toaletten var det dags att vandra runt i trädgården. Vi gick i en lärklund mot liljeängen. På vägen dit fanns fantastiskt fina spaljéer med passionsblommor. Vilket arbete att få in dessa i orangeriets värme varje år.

En vacker stentrappa ledde oss ner till liljeängen som välkomnade oss med väldoft.

Näst på tur var det orangeriet. Ett ståtligt verk i glas.Sparsamt möblerat med diverse medelhavsväxter och kamelior och citrusar.

 

Den 19 august på min födelsedag överraskades jag v min två meter höga kamelia med en blomma. Nu var det intressant att se hur långt Tages kamelior kommit med sina knoppar.

Det kändes bra när jag såg att de var likvärdiga mina.

Kamelia med knoppar. 

På vägen bort från orangeriet passerades några stora krukor, tyvärr vet jag inte blommans namn fastän jag har dem i min trädgård.

Nu hade jag tappat bort Annika, letade över allt. Tillslut fann jag henne långt ner i en dalgång med kräftdammar och ett lusthus i glas.

Nu var det dags för hemfärd men innan dess att hämta våra tunga böcker som nu Tage hade signerat. Utanför butiken stod vackra dahlior mm. Själv har jag inte haft tid att bära ut mina hemma från orangeriet vilket jag omedelbart ska göra när jag kommer hem.

Jag ska också börja använda olika färggranna klöver lite mer i mina arbeten. Hade precis köpt hem en låda från senaste mässan i Helsingborg i veckan.

Vi stannade på min inrådan till i Göteborg. Jag behövde några nya resväskor inför lite resor i jobbet och semestern i september. Jag hade hittat nära snygga från Hartmann och hade läst att NK förde dem. Vi blev kaffesugna men NKs kafé var borta???. Annika kom med förslaget att gå till mysiga hotellet Pigall, så blev det och det var inget vi ångrade. Säger bara supermysigt och vilken serviceanda personal hade. Rekommenderas varmt.

I slutet på nästa vecka ska jag på den årliga plantmässan i Boskap, Nederländerna. Jag hoppas att få tid att skriva om denna fantastiska mässa med mängder av nytt plant material.

Ni som har lite ledig tid rekommenderas ett besök på Gunillaberg. Öppet alla dagar till den 18 september 11-18.

Kategorier: Trädgård

3 kommentarer »

  1. Gunillaberg står på min ”Bucketlist” 🙂 Älskar Tage Andersens smideskost, skulle vilja ha en hel del av hans alster men de är inte för min plånbok tyvärr 😉 Fina bilderoch en trevlig läsning från er dag 🙂 Ha det gott/Monne

    Gillad av 1 person

  2. En sån underbar upplevelse att få följa med via alla kanonfina foton och referaten därtill. Hälsningar från Berith Bodmar (f.d. Malmstedt).

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s