Våren som kom av sig, men håll ut, snart är den här.

När snön ligger tungt på växterna är det viktigt att ruska av för att undvika skador.

Nu när vi fick bakslag på vårens återkomst, och istället Kung Bore marscherade in med 20-30 cm snö, fick vi snabbt ändra om våra arbetsuppgifter.

Förutom snö- och halkbekämpning är det väldigt viktigt att skaka bort snön från häckar mm. Även om snön är lätt när den faller så drar den snabbt åt sig fukt och mångdubblar ofta sin vikt. Grenar knäcks och formklippta växter blir missformade, vilket kan ta åratal att reparera. Vintergröna barrväxter (undantag idegran) som bryts blir ofta skadade för alltid. De bryter nämligen inte nytt på gammal ved.

Våren kom tidigt i år, redan 15 februari. Vi var verkligen igång med vårarbetet innan snön kom. Prydnadsgräsen var klippta den 15 februari – det gäller att vara tidig och göra det innan de sätter gröna skott. 1 mars hade vi klippt lavendeln – väntar man för länge så har vi märkt att många dör.

Vårens intåg den 15 februari 2023.

Vintergäck, hyacinter, cyklamen mm hade tittat upp när Kung Bore vände tillbaka. Nu vadar jag omkring i 20 cm snö i vackert vinterlandskap. Tyvärr ser det ut som att min årliga sättlöksplantering som jag alltid gör 15 mars skjuts fram någon vecka.

Hyacinter tittar upp ur snön.
Cyklamen lätt snötäckta.

Den 1 mars hade vi satt som första dag på arbetet att ta bort all gammalt grus på våra gator och fastigheter vi sköter i centrala Göteborg. Detta fick vi ändra på nu när snön ställde till det.

Hjullastaren Curre utanför Remfabriken, en vacker gammal bevarad miljö i Gårda, centrala Göteborg.
Göteborgs Remfabrik med pittoresk gårdsmiljö.

Nu blev det att lasta in all snöröjningsutrustning i bilarna. Och nya hjullastarn, en Bobcat döpt till Curre, fick verkligen bekänna färg. Det har varit många timmar denna veckan med att röja snö.

Trädgårdsanläggarmästare Mikael kollar väderprognoser i nya hjullastaren Curre.
Curre var även med i DN, en fotograf fick med mig när jag körde förbi avenyn.
Frida kör en vinterutrustad gräsklippare som tuggar sig fram med kraftiga snökedjor. Bra till ställen där hjullastaren inte kommer fram.
Daniel kör manuella sandspridaren Epoke där det är för smalt för hjullastaren.
Vår nya trädgårdsmästare Anton tar hellre ett träningspass med skyffeln än med skivstången.

Vårpremiär fredagen 17 mars i vårt gardencenter. Vi byter fönster och målar om, klart att en trädgårdsmästare ska ha ett grönt hus. Det är mycket som ska fixas innan öppning, men nu satte vinters återinträde stopp för vissa aktiviteter. Det lär bli intensiva dagar fram till öppning.

Målning pågår. Vi var oense om vit kulör så det blev en grön kulör som funnits i släkten på Tjörn i över 100 år.

Jag återkommer snart inför vårpremiären fredag 17 mars på vårt gardencenter. Vackra vårlökar i kruka, sättpotatis, och sättlök väntar. Självklart har vi även i år våra fantastiska primulor.Redan i nästa vecka kommer ett nytt blogginlägg. Håll ut, snart är våren här igen.

Kategorier: Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s