Snart 1000 trädgårdar, en vecka kvar.

En vecka kvar innan 1000 trädgårdar

Undrar vilka blommor som blommar eller är utblommade nästa vecka. Flädern är redan i blom och dess doft ligger över stora delar av trädgården just nu, här finns många sorter. Jag har börjat att göra saft. Blåregnet är utblommat men har redan börja förbereda sig för nästa flor. I år var blomningen helt enorm, troligen ett svar på den väldigt starka beskärningen under vårvintern.

Luktärtorna är fina i år, jag är dock uppe väldigt tidigt varje morgon för att se om rådjuren är där och äter upp allt som de gjorde i fjol. Nu är det uppsatt elstängsel på tre sidor om trädgården, det har satt stopp för deras vanliga stråk och än så länge har jag inte haft några problem, knappt att man vågar skriva om det, kanske allt är borta i morgon.

Pionerna är utslagna, frågan är om de fortfarande blommar nästa vecka nu när värmen är nära 30 grader och vi har tropiska nätter.

Ett starkt kort är Guldalstromerian, den verka blomma rikligt på alla 1000 trädgårdar. Den trivs jättebra i torra rabatten intill huset tillsammans med blåregnet, ja det fanns enkel del annat med har kvävts av denna växt förutom hyacinter och andra vårlökar som inte konkurrerar med guldalstromerian på våren.

I knopp eller precis utslagna är många perenner, rosor, vatteniris & dahlior.

Fuchiaväxthuset är översållat av blom.

Dahliarabatten är röjd och jordförbättrad. Nu på måndag ska de drivna plantorna ner i jorden. i 25 graders värme flyttades härifrån meterhöga mjölkklockor till sin nya perennrabatt. Vid ingången står nu dessa fina exemplar på var sida om ingången och med var sin blå nyans. Precis så som var tanken när jag fick iden till denna nya rabatt. Den ska man njuta av när man sitter i soffan under klipputsprånget som anlades förra året. Jag hoppas hinna få nya brädor till den mer än 150 år gamla soffan. Här har man en vacker vy av trädgården, fantastisk utsikt över Hakefjorden och här kan man njuta av dagens sista solstrålar.

Grönsakerna hann jag inte med i år, persikorna är många men kämpar med krussjukan, jag var alldeles för sen att spruta med Kumulus (svavel) vilket är ett måste om man ska få några frukter. Bättre är det med fikonträdet som jag troligtvis ger närmare 100 fikon i år.

På måndag ska jag köra ut tio ton ny jord för nya perennrabatten, här har tidigare varit orörd naturmark med 2-5 cm vegetationstäcke innan berget. Jag har plockat sten här idag och på midsommarafton. Idag har jag även fått hjälp att mura ny mur av all sten. Den kommer att bli ingången till Secret garden, den nya trädgården där ormbunkar är huvudingrediensen toppat med vivor, skuggliljor mm. Jag har också äntligen fått tag i en låda slingerstormhatt som ska ner i morgon. Dessa plantor har jag jag jagat i över 15 års tid, äntligen är de här. Frågan är bara vilket stöd de ska få, jag vill att det ska se så naturligt ut som möjligt. Kanske en enkel spaljé av gamla enris grenar.

Något som äntligen fått lite fart är lakritsroten, jag hade nästan gett upp. Nu är det full fart.

Det bästa med Tusenträdgårdar är att när den 3 Juli är över, när man träffat alla trevliga trädgårdsmänniskor, alla projekt är klara eller har pausats är det äntligen dags att bara njuta av trädgården. Kanske vi ses den 3 juli.

Kategorier: Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s