Lite annorlunda plantor vi har hemma just nu.

Kanske Du har plats kvar att odla på.

Jag har sått och har nu i kruka lite roligt som Du kanske ska prova.

Chenopodium foliosum

Bärmålla ‘Strawberry Sticks’

Smultronspenat. Spännande växt med friskt, grönt bladverk. I bladvecken bildas mängder av smultronlika, ätliga, röda bär med mild, söt smak. Bladen är utmärkta som spenat. Odlades förr i klosterträdgårdar.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus i såjord mars-april. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Kan även sås direkt på friland när jorden börjar bli uppvärmd. Bladen skördas efterhand under sommaren.

Mentha requienii

Krypmynta ‘Mini Mint’

Korsikansk Mynta. Bedårande, mossgrön marktäckare med mycket små blommor i lila. Aromatiskt bladverk som vid beröring avger en fantastisk mintdoft. Odlas med fördel som ettårig. Utmärkt som marktäckande trampväxt samt fin i krukor och lådor vid uteplatsen.

Amaranthus tricolor

Bladamarant ‘Calaloo Red’

Asiatisk bladgrönsak med dekorativa, röd- och grönbrokiga blad. Blad och stjälkar äts späda och är extremt rika på A-vitamin. God och dekorativ i sallader och wokrätter eller stuvas som spenat. Används även som prydnadsväxt för det fina bladverket.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus i planteringsjord. Täck med klar plast försedd med lufthål. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Kan även sås direkt på friland juni-juli. Bladen skördas späda. Ca 20 cm hög.

Amaranthus caudatus

Rävsvans ‘Red Tails’

Röda, dekorativa blomhängen, upp till 40 cm långa. Annorlunda växt lämplig för samplantering i rabatt eller kruka eller låda. Dekorativ även som torkad.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus i såjord. Täck sådden med klar plast försedd med lufthål. Placeras svalt och ljust efter groning. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Kan även krukodlas inomhus. Ca 70 cm hög.

Ger frön som småfåglarna tycker om.

Lactuca sativa (Asparagina-gr.)

Sparrissallat ‘Celtuce’

Kulturarv. Från 1870-talet. Mycket vitaminrik och enormt snabbväxande med lång skördetid. De stora, spröda bladen skördas efterhand som sallat. Den verkliga delikatessen är de krispiga bladstjälkarna med nötaktig smak, vilka ska sitta kvar till hösten. Tillreds sedan som sparris eller selleri.

Odling från frö:

Sås direkt på friland när jorden reder sig. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Bladen plockas efterhand som sallat. Stjälkarna skördas på höstkanten strax innan de går i blom.

Höjd ca 40 cm.

Brassica oleracea (Palmifolia-gr.)

Palmkål ‘Nero di Toscana’

Kulturarvssort som odlas för sin smak och sitt speciella utseende.

Svartkål. Kulturarv. Från 1800-talet. Gammal grönkålsväxt. Bladen mörkt blågröna med ljus mittnerv. Används färsk eller tillagad som grönkål eller spenat. Pampig, kontrastrik infattningsväxt i ettåriga blomsterrabatter. Köldtålig. Amatörsort.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus i såjord mars-maj. Täck sådden med klar plast försedd med lufthål och placera i ca 20 grader, ljust och svalare efter groning. Utplanteras efter avhärdning. Kan även sås direkt på friland april-juni. Fiberduk eller kålnät skyddar mot skadeinsekter. Kan skördas från september fram till jul. Godast efter ett par frostnätter.

Ätbart att odla på stör, mycket på liten yta.

Dessutom snyggt och lättsamt.

I min trädgård odlar jag dessa bönor på bambupinnar.

Sätt 3-4 plantor runt 2 meter höga störar, spaljé, vägg eller liknande. Skörda regelbundet för rikligare skörd.

Pisum sativum (Sockerärt-gr.)

Sockerärt ‘Carouby De Maussane’

Hög. Gammal, violettblommande fransk sommarärt. Mycket söta baljor. Utmärkt sort även för färskkonsumtion. Stor skörd på liten yta. 150cm hög.

Skördas efterhand innan fröerna är fullt utvecklade. Odlas mot nät eller spaljé. Bäst i varmt växtläge på lucker jord.

Phaseolus vulgaris (Brytböna-gr.)

Störpurpurböna ‘Cosse Violette’

Hög. Kraftväxande, purpurfärgad brytböna som får hela 25 cm långa, helt trådfria, purpurvioletta baljor. Skiftar till mörkgrönt vid kokning. Bra till infrysning. God och dekorativ. Odlas i spaljé eller liknande.

Phaseolus vulgaris (Brytböna-gr.)

Störpurpurböna ‘Carminat’

Hög. Djupt purpurviolett brytböna med upp till 25 cm långa, helt trådfria baljor. Mycket tidig och högavkastande. Odlas mot spaljé eller stör. Övergår i grönt vid kokning.

Störböna ‘Monte Cristo’

Phaseolus vulgaris

Tidig

Störböna ‘Monte Gusto’ – Vaxböna med svagt gula skidor med bruna bönor. Tidig

Kategorier: Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s