Underbara rhododendron och lite till.

Rhododendron (Y) ‘Morgenrot’ är en låg och härdig trotjänare som jag använt många år. Aprikosfärgade rhododendron har jag haft problem med, speciellt svapsjukdomar. Nu ska jag prova Rhododendron (Y) ‘Golden Torch’ och se hur den fungerar.

 

Rhododendron ‘Wine and Roses’ ® har jag använt för första gången förra året. den har förutom fina blommor även vackra blad.

Lite lågväxande rhododendron med annorlunda blommor är Rhododendron campylog. ‘Lilly Bell’ och Rhododendron campylog. ‘Lilly Bell Love’

En underbar liten rhododendron med mängder av röda eller lila klockformade blommor. Lång blomningstid i maj och juni. En liten kompakt buske som tål full sol. Perfekt i kruka på altan eller terrass. Slutlig höjd  ca 1 m.

 

För några år sen gjorde jag en Japansk trädgård och blev förtjust i Rhododendron yak. ‘Koichiro Wada’. Nya skott är lite kanelfärgade. Vacker grön färg och robust planta.

En mindre rhododendron som även kan användas till infattningshäckar är Rhododendron Bloombux ®. Bra alternativ istället för buxbom. Små rosa blommor som drar till sig bin och fjärilar.

Vill Du forma den kan går det bra att klippa den direkt när blommorna börjar att vissna.

Det var lite om våra nya rhododendron.

Några andra växter jag vill lyfta fram i veckans leverans är Japanska lönnen Acer palmarum ‘Marlo’. Den har en väldigt vackra blad.

PL41009

 

Kinesisk blyblomma Ceratostigma willmottianum är en liten buske eller halvbuske, till ca 1 x 1,5 m, med tunna rödaktiga grenar och buskigt växtsätt, från Kina och Tibet.
Förra året såg jag väldigt vackra planteringar i Boskoop, Nederländerna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_6471

Blomning är djupt himmelsblåa med salviaformade ca 2,5 cm breda blommor i täta knippen i skottändarna. Blommar i juli-oktober och attraherar bin, fjärilar och humlor.
Bladen gröna och lansettformade upp till 5 cm långa. Bladen får en vacker höstfärg i
röd till purpurröd, med orangefärgade toner.

Odlingsråd: I zon 1 eller kanske 2 i skyddat läge i full sol eller lätt skugga, i väldränerad jord, torktålig. Beskärs årligen på våren, för kompaktare form. Kan även odlas i kruka.

Det var allt för i dag. Kanske vi ses i butiken i morgon.

 

 

Kategorier: Trädgård

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s