Härligt att påskliljorna blommar innan påsk.

Nu är det en vecka kvar innan jag öppnar butiken. Krukor, fröer, roliga potatissorter mm mm som ska ordnas med innan öppning. Min nya dator fick ett spel men jag ska försöka lägga ut en sida från iPaden medan den är på service.

Idag är det en underbar dag i trädgården.  Vårlökarna är på gång och det är ovanligt att påsklijorna blommar innan påsk. Tror hyacinterna tillockmed hinner slå ut till påsk nu när de visar sina mäktiga knoppar. Det är en härlig tid vi går in i nu, våren gör en glad. Julrosen är underbart vacker i år. Hyacinterna är sådana som blivit över från julen. Jag sätter dem svalt och ljust runt 5 grader och planterar ut dem vid denna årstiden och de blommar fint tills nästa år. Vissa rosa hyacinter blir enorma med en höjd på på 50cm.


Guldalstromerian Alstromeria auratiaca ‘Lutea’ kommer över allt i den sydliga rabatten. Den orientalisk vallmon, Papaver orientalis har också kommit långt. Mina narcisstobaksplantor och jätteverbenor lyser dock med din frånvaro, lite konstigt för de brukar vara först och har varit det den planteringen 1986.


För två veckor sedan såg jag min första nässelfjäril, igår min första citronfjäril. Nässlorna i nättellandet är på gång. Ska bli gott med lite förvällda nässlor till maten.
Isen är borta i dammarna och fiskarna år riktigt glada och simmar näst i hystirisk glädje, det är en fröjd att se dem. De verkar ha klarat vintern bra, har inte sett en enda som dött under vintern. Nu när jag sitter här och skriver hör jag paddornas lockrop.


Magnoliornas knoppar börjar äntligen att svälla, lite senare en vanligt. Jag har lite olika sortera. Här är tre av dem.

Magnolia ×soulangeana ‘Alba Superba’. Rent vit med mängder av stora blommor.

Magnolia ×soulangean ‘Susan’. Vinröda stora blommor som kommer lite senare än andra. Knopparna är små än så länge.

Magnoli kobus är hos oss ett ca 8 meter högt träd där bilvägen till huset går under trädet. Glädjande nog är det fullt med knoppar. Trädet har mått dåligt i två år men med mängder med hönsgödsel och mer ljus har det kvicknat till. Trädet som behåller sina löv längst i trädgården.

 

Fikonträdet och Citrontörnen ser ut att klarat vintern bra. Nu är det dax att gödsla rabatter och träd. Vänta lite med gräsmattan.

Fikon, Ficus carica ‘Desert King’. Ska tåla ner till -25 enligt litteraturen.

Citrontörne, Citrus trifoliata härstammar från norra Kina och Korea.

Klipp inte rosor, hortensia och buddlejor än. De kommer tidigt och deras nya blad dör hela tiden av kalla nätter. Vänta tills det är dags att klippa rosorna när björkens blad är stora som musöron.

Klipp inte ner hortensiorna. Vänta med det tills det är dax med rosorna. Det går bra att klippa bort dött material om du inte kan hålla fingrarna i styr.

Jag avslutar dagens blogg med lite bilder från trädgården i dag. Vridhasseln har sina hängen, trollhassel blommar oavbrutet liksom olvonet sen december, även ljungen började i december att blomma. Rosenkvitten slår snart ut.

En dag för sent men det är gott med lite våfflor efterverkan dag i trädgården.

 

Mikael S Andersson

Kategorier: Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s