Trädgårdsrutan Vecka 29 Kastanjerna blommar, nej nu har trädgårdsmästaren skrivit fel tänker Du.

Trädgårdsrutan vecka 29

Kastanjer

Kastanjerna blommar, nej nu har trädgårdsmästaren skrivit fel tänker Du.

Pollinerade och opollinerade ätliga kastanjer

Pollinerade och opollinerade ätliga kastanjer

Det finns olika kastanjer, oftast förknippar man kastanjeträd med vår vanliga Hästkastanj Aesculus hippocastanum som har blommat över nu. Men det finns fler mycket odlingsvärda sorter. En av mina favoriter är den Röd blommande Hästkastanjen Aesculus carnea ’Briotii’.

Röd blommande Hästkastanjen Aesculus carnea ’Briotii’.

Röd blommande Hästkastanjen Aesculus carnea ’Briotii’.

Den blommar samtidigt med vår vanliga vita, men är lite mer svagväxande med härligt lysande röda blommor. Bägge doftar och i år var doften mer framträdande än vanligt. Kastanjerna är giftiga för oss människor men hästar, getter, svin och hjortar kan äta dem. En annan Kastanj att rekommendera är den Äkta Kastanjen Castanea sativa. Denna kastanj är inte giftig, man rostar den i ugnen på en saltbädd, snittar den och lägger på en klick smör och njuter. Mitt ena träd är nu cirka tretton meter högt och när det blommar med sina oansenliga blommor kan man tro att man är mitt i en stor bisvärm. Den drar bin i tusental, men för att få ätliga kastanjer måste du ha två träd. Annars blir den ätliga delen som små ärtor. Det finns även flera namnsorter som ger olika stora kastanjer.

Pollinerade och opollinerade ätliga kastanjer

Pollinerade och opollinerade ätliga kastanjer

För någon vecka sedan skrev jag om Fläder, tyvärr hade jag inte med ett fantastiskt bra recept från Mai i Ellös, hon gör enligt mig den godaste flädersaften som finns. Håll till godo här kommer receptet.

Mikael S Andersson

Varva citronskivor och fläderblommor.

Varva citronskivor och fläderblommor.

Fläderblomssaft:

40 blomklasar av fläder.

3 stora citroner.

1 ½ liter vatten.

1 ½ liter socker.

50 gram citronsyra.

Börja med att borsta citronerna i varmt vatten och skär dem i tunna skivor.

Varva citronskivor och fläderblommor i en stor bunke med lock.

Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra, häll den kokande vätskan över fläder/citron blandningen. Sätt på locket och låt stå svalt i 4-5 dagar. Sila saften och häll över i fryssäkra flaskor, saften håller sig bäst i frysen.

Kategorier: Trädgård

Taggad som:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s