Äntligen beställt lite nya trädgårdsmöbler.

Kattsoffan kommer att passa in fint innan trapporna i min trädgård, i design av Jimmie McFarland har gavlar gjutna i formen av en katt. Elegant, med ett tydligt formspråk.

Nytt år och ett 1000 trädgårdars år. Vartannat år finns arrangemanget 1000 trädgårdar (www.svensktradgard.se) Det är ca 1000 privata trädgårdar som öppnas en söndag juli. Ett år att bygga något nytt och ett år att förvalta, NJUTA och visa upp.

Som trädgårdsanläggarmästare har man oftast inte tid för sin egna trädgård. Med 1000 trädgårdar får man en piska att bli klar i tid, vilket är bra för mig, så man även prioriterar sin egna trädgård, så även mästaren själv kan få njuta av sin trädgård. Innan 1000 trädgårdar var jag oftast inte klar med trädgården för än i augusti, då var det inte så långt kvar av trädgårdsåret.

En del av nya trädgården Secret Garden, här med 4-5 meter höga ormbunksträd från Tasmanien.

I år blir det att visa upp nya Secret Garden, en ormbunksträdgård med mängder av olika ormbunkar blandat med blommor och andra växter som passar ihop. Nya möbler blir Byarums klassiska ormbunkssoffa och fåtöljer. Några har ju följt arbetet på tidigare blogginlägg 2021.

Jag byggde det mesta 2021. Det som är kvar är en port och lite blommande växter samt automatisk bevattning och befuktning. Om jag hinner blir det även en medelhavsinspirerad stepp efter denna trädgård på nya stigen.

Efter Secret Garden kommer Ni till denna plats med en soffa och bord från 1800-talet som kommer troligen från Trädgårdsföreningen i Gbg. Här ska också anläggas en medelhavsinspirerad stäpp.
Lite av utsikten från soffan under berget.

Jag har länge tänkt att köpa Byarums Ormbunksmöbler, ja mer än 50 år har jag längtat efter dessa. Nu är det beställt i läcker grön färg med trä i odlad mahogny. De kommer att passa bra in under trädormbunkarna.

Den första världsutställningen ägde rum i London 1851. En utställning som har gått till historien, inte minst genom Joseph Paxtons ”Crystal Palace” som fungerade som utställ- ningshall. Många nya produkter mötte under utställningen för första gången en större publik. Bland nyheterna återfanns ormbunkssoffan, som snabbt blev populär och ett vanligt inslag i engelska parker och trädgårdar. Modellen spreds också till andra län- der och snart hade flera svenska gjuterier ormbunkssoffan på sitt tillverkningsprogram. Av dessa återstår idag bara Byarums Bruk. Att soffan har kvaliteter som utmärker en klassiker råder det inget tvivel om. En trädgårdsprofil som verkligen uppskattade orm- bunkssoffan var Greve Lennart Bernadotte. Till parken och slottet Mainau i Sydtyskland levererade Byarums Bruk oräkneliga ormbunkssoffor under andra hälften av 1900-talet.

I år firar jag också att det är 40 år sedan jag startade min firma Tjörns Trädgårdar. Det har blivit rätt många trädgårdar som byggts och jag har många av mina kunder kvar sedan jag öppnade firman.

Ja det var lite från mig i januari. Sista dagen i januari kommer jag förhoppningsvis iväg till Boskoop i Nederländerna. Där kommer det att äntligen vara trädgårdsmässa i två dagar. Återkommer med bilder från mässan.

Kategorier: Trädgård

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s