Årets 2018 sista trädgårdsdag.

Var ute i trädgården och tittade på vad som har tittat fram nu på årets sista dag.

I växthusen är det full fart på kamelior, orkidéer, papegojblommor. Citrusträden lägger en underbar tung doft tillsammans med Cattleyans enormt stora blommor.

Cattleyan är min favorit bland orkidéerna.

Tillbaka till trädgården utomhus. Rosenkvitten satte igång tidigt i höst med ett andra flor. Den kämpar verkligen på. Får lite stryk vissa kalla nätter men är strax igång igen.

Förutom magnoliorna så har guldazalean satt rikligt med stora knoppar.

Trollhasseln ‘Diane’ trodde jag var igång men bara i knopp. Den brukar annars vara igång och blomma vid den här tiden, ser att en blodbok skuggar, dags att gå på med sågen och få in lite mer ljus. Bra vinterarbete.

Desto fler blommor på Olvonet Viburnum x bodaniense ‘Dawn’ som har blommat i höst och fortsätter fram till april såvida inte en rejäl frostknäpp sätter stopp. Den har en mycket stark och fin doft. Den är storvuxen så klipp gärna några grenar och sätt i vas inomhus för framför allt doftens skull.

Något som förvånade mig var allt ogräs som vuxit i grönsakslandet trots att det var riktigt rent innan hösten kom. Kronärtskockan ‘Herrgård’ hade satt ny fart, det blir att täcka den ordentligt i år.

Så här brukar det se ut efter jag har vinterskyddat dem, använder granrisgirlang som har gjort sitt och fyller upp med ek och boklöv.

Näst längs bort har jag täckt vårens tidigaste grönsak, nej det är inte rabarber utan vår vilda strandkål som är perenn. I rabarberdrivaren blir bladen ljusa och mjälla. Redan nu har den satt igång.

Visserligen är lucia förbi men saffranskrokusen kämpar på i rabatten. Tog lite stryk tillsammans med julrosorna på julafton då kvicksilvret stannade på -7,1 grader.

Kanske dags för skörd.

Julrosorna får jag inte glömma. Den vanliga är igång

Min jättestora orientaliska visar knopp

Men min nya Helleborus x glandfernis ‘HGC Ice N’ Roses Red’ ligger verkligen i.

Det är en ny sort som finns i tre färger, rätt hög, ca 50 cm. Något som jag verkligen tror blir en hitt.

Här har jag lånat en bild från odlaren.

Tack för i år och vi ses snart 2019

Gott nytt trädgårdsår.

Kategorier: Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s