En vanlig dag på jobbet

img_0062Idag har vi skrapat färg på spaljéer och klippt gräs. Beställt mängder med växter från Boskoop i Nederländerna. Mestadels har jag och Lisa beskurit, rensat och gödslat en privat trädgård i Japansk stil som vi gjorde för några år sedan.

Vackra stenar i kontrast till grus med en del mossa, här gillar vi mossan. Dock lite svårare än normalt att rensa en sådan här yta.

Nattfrosten har spökat trots att björken slagit ut, därför har vi väntat i det sista att beskära hortensiorna som oftast tar ordentlig skada av minusgrader på sina nya blad.

Vi kupar på senhösten rosor, buddlejor och hortensior. Nu är det dags att ta bort kupningen och det ordentligt så att inte jordnivån höjs intill plantan. Därefter klipper vi ner till friska knoppar och gödslar. Igår kom vårt nya gödsel för hortensior som även innehåller nyttiga svampar som gynnar växten, något som vi på Tjörns Trädgårdar tycker är mycket intressant och använder. Tyvärr rätt så nytt och ovanligt i Sverige så jag köper in dessa preparat i Tyskland och England .

img_0051

Vi har haft problem med japansk lyckta även kallad judekörs(Physalis alkekengi) och skugglija. Nu kommer det mängder med nya skott men sniglarna är snabbt på. Det gäller att mota Olle i grind så en gång i veckan och ca en deciliter snigelmedel för att hålla dem i schack. Den lågväxande bambun har klarat vintern bra och mängder med nya skott sticker upp ur jorden. De har fått ett ordentligt lager med hönsgödsel.

img_0061

Lägger in en bild på förra årets skugglija, borde användas mycket mer tycker jag.

IMG_8089

Tidigblommande vivor har vi haft problem med också, här är det rådjur som förstör men vi lyckas hålla dem i någorlunda schack. Färgerna är så underbart fina.

Här tar dock spjutbräken lätt överhand. det gäller att gräva bort en del hela tiden sett det är på en begränsad yta. Vi har en yta som ej beträds, lite svårtillgänglig. här har vi ett hav av spjutbräken, den har så vacker grön färg nu på våren.

Har dock i veckan fått en ide att att plantera in Stjärnhyacint (Camassa leichtlinii) i spjutbräksplanteringen.

camassia-leichtlinii

Den förvildar sig fint i fuktiga lägen så jag tycker det blir ett bra val.

IMG_9867

Lite olika Japanska rhododendron börjar nu att blomma.

Den underbara Lunddockan (Glaucidium palmatum) har blommat ett tag.

Idag var den första klippningen av gräsmattan. Scillan som färgade gräsmattan blå  har nu har blommat över och fröat.

Mot husväggen blommar nu den blåa Spanska klockhyacinten.

Jag avslutar dagen med ett fota på en röd rhododendron.

Kanske jag skriver i morgon. Mycket nytt och annorlunda har kommit in i butiken.

Kategorier: Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s